Gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Geheel van twee gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architecten Jean Baptiste en Emile Vereecken uit 1897. Opdrachtgever was de ingenieur Léon Le Blon, die in 1900 op het aanpalende perceel door het architectenbureau Vereecken en zoon een hotel in art-nouveaustijl liet optrekken, in 1902 gevolgd door een burgerhuis in de Van Schoonbekestraat, en in 1903 door een vandaag verdwenen geheel van twee burgerhuizen in de Lange Leemstraat.

De hotels Le Blon behoren tot het latere oeuvre van Jean Baptiste Vereecken, die van 1893 tot 1906 met zijn zoon Emile geassocieerd was. Vanaf midden jaren 1860 bouwde hij een succesvolle carrière uit in dienst van de belangrijkste Antwerpse makelaars- en bankiersfamilies, zoals Havenith, Grisar, Pecher, Bunge, Meeûs, Kreglinger, Good en Nottebohm. Vader Vereecken ontwierp talrijke voorname herenhuizen op de meest prestigieuze locaties van Antwerpen en Berchem zoals het Stadspark en het Prins Albertpark, naast grote aantallen burgerhuizen in nieuwe wijken als het Zuid, onder meer ook voor eigen rekening. Daarbij bleef hij trouw aan een conventioneel eclecticisme van neoclassicistische inspiratie. Vanaf midden jaren 1890 evolueerde de architectuurproductie van het bureau Vereecken, mogelijk onder invloed van zoon Emile, naar een rijker geornamenteerd neorenaissance- of neobarokidioom. Representatieve voorbeelden uit de beginjaren van de samenwerking tussen vader en zoon Vereecken zijn het hotel Vandevelde uit 1895 op de hoek van Louiza-Marialei en Rubenslei, hotel Pungs uit 1896 in de Beeldhouwersstraat, en het monumentale ensemble winkelpanden in opdracht van Ernest Paul Grisar en Albert Kreglinger uit 1898 in de Leysstraat. Vanaf 1906 zette Emile Vereecken de praktijk in eigen naam tot midden jaren 1920 voort, met herenhuizen, bank- en kantoorgebouwen in beaux-artsstijl.

Met een gevelbreedte van elk twee ongelijke traveeën, omvatten de rijwoningen een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De lijstgevels zijn opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, ruim verwerkt met witte natuursteen voor speklagen, balkons, waterlijsten, kozijnen, pilasters, entablementen en borstweringen, op een hoge, bewerkte plint uit blauwe hardsteen. Identiek van ontwerp en nadrukkelijk horizontaal geleed, zijn beide opstanden gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, met beide hoofdtraveeën symmetrisch in de middenpartij. Deze worden gemarkeerd door pilasters, met op begane grond en tweede verdieping een respectievelijk rechthoekig en rondbogig tweelicht, het laatste met een rozet en lauwertakken in het boogveld. De compositie legt de klemtoon op de eerste verdieping, door middel van een balkon met consoles en balustrade, en een drielicht met tussendorpel, rankwerkfries en driehoekig fronton. Portalen met entablement en bovenlicht in de uiterste traveeën; klassiek hoofdgestel met gekorniste houten kroonlijst op klossen. Het linker pand (nummer 78) is vrij intact, met behoud van het houten vensterschrijnwerk, de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper; enkel de inkomdeur is vernieuwd. Bij het rechter pand (nummer 76) is een garage ingebracht in de hoofdtravee, al het schrijnwerk en de kroonlijst vernieuwd.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1897#1492 (Isabellalei), 1903#463 (Lange Leemstraat).