Rijwoning in brutalistische stijl

Beschrijving

Rijwoning in brutalistische stijl naar ontwerp van Paul Meekels uit 1978-1980, met als opdrachtgever De Maesschalk. Deze woning kadert in het latere oeuvre van Paul Meekels, wiens persoonlijke loopbaan midden jaren 1950 van start ging, na een stage op het architectenbureau van Léon Stynen. De architectuur is symptomatisch voor het rationele minimalisme dat Meekels tijdens de jaren 1970 beoefent, bepaald door ruimtelijke helderheid, constructieve logica en een doorgedreven economie van materiaal en middelen. Uit dezelfde periode dateert het ontwerp voor zijn eigen woning in de Rysheuvelsstraat.

Woning van drie bouwlagen, opgebouwd uit baksteen met balken uit glad gekofferd beton als constructieve structuur zichtbaar gelaten. Glaspartijen met minimaal schrijnwerk dat grotendeels bewaard is.

Het gelijkvloers bevat aan de straatkant de garage. Rechts bevindt zich het inkomsas met vestiaire, toilet en spiltrap naar de eerste verdieping. Aan de tuinkant bevindt zich een grote werkruimte. Ook situeert zich hier een kleine bergplaats voor tuinmateriaal, bereikbaar via het kleine terras.

De eerste verdieping bevat aan de straatkant een ruime keuken met eethoek, afgescheiden door inbouwkasten. Aan de tuinzijde bevindt zich een grote zithoek met plafondhoge ramen die zorgen voor voldoende lichtinval. Ook situeert zich hier een westelijk gericht terras verbonden met de tuin via een betonnen trap zonder leuningen.

Aan de straatkant op de tweede verdieping bevindt zich de slaapkamers voor de ouders, alsook een slaapkamer voor de kinderen. Centraal ligt de badkamer. Aan de tuinzijde bevindt zich een tweede slaapkamer voor de kinderen en een werkhoek. Ook situeert zicht hier een wasruimte, verbonden met een kleine patio, opgevat als openluchtruimte om de was te laten drogen.

• Architectuurarchief Vlaanderen, archief Paul Meekels, dossier De Maesschalk.

Auteurs: Hooftman, Tobias