Rijwoning in brutalistische stijl

Beschrijving

Rijwoning van drie bouwlagen naar ontwerp van Paul Meekels uit 1963 met als opdrachtgever Jo Van Baarle. Deze woning dateert uit het vroege oeuvre van Paul Meekels, ontworpen net na zijn stage bij Léon Stynen midden jaren 1950. Uit dezelfde periode dateert ook het ontwerp van een woning in de Sint-Augustinuslaan en een naburige woning in de Prieelstraat.

Constructief stapt Meekels af van het betonskelet dat hij in de voorgaande woningen toepaste (zoals bijvoorbeeld bij zijn eigen woning in de Keizershoevestraat). Deze omslag vindt plaats door de ervaring dat de lichte gevelinvulling zorgt voor slechte geluidsisolatie. Hij introduceert een mix van draagmuren, kolommen uit glad gekofferd beton en betonbalken.

Op de begane grond bevindt de woning zich op de rooilijn, maar vanaf de eerste verdieping is de gevel naar achter geschoven om inkijk te beperken. De woning is voorzien van een schuin dak omwille van stedenbouwkundige voorschriften. Ook respecteert Meekels de kroonlijst door het introduceren van een betonnen balk op dezelfde hoogte. Nog opvallend aan de gevel is het gevelbreed raam op de eerste verdieping om zo veel mogelijk licht binnen te laten via de zuid gerichte gevel.

Op het gelijkvloers bevindt zich aan de linkerkant een inkomsas. Deze geeft toegang tot de garage aan de rechterkant en tot de achterliggende trechtervormige hal met vestiaire, toilet en insteektrap naar de eerste verdieping. Aan de tuinkant situeert zich een speelkamer, van de vestiaire afgesloten met schuifdeuren en toegang biedend tot de tuin.

De eerste verdieping wordt gedomineerd door een grote ruimte die zithoek en eetkamer omvat. Aan de straatkant is een bloembak gecreëerd door het terugwijken van de gevel. Achteraan bevindt zich een keuken met ontbijthoek en berging. De keuken is verbonden met de tuin via een betonnen trap zonder leuning.

Via een spiltrap is de tweede verdieping te bereiken, waar zich vier slaapkamers bevinden: twee aan de straatkant en twee aan de tuinkant, waaronder de slaapkamer van de ouders. Centraal bevindt zich een badkamer.

In 1992 gebeurden een aantal aanpassingen aan de woning door een nieuwe eigenaar, waarbij onder andere de ramen werden vervangen.

Auteurs: Hooftman, Tobias