Monument Theodoor Verstraete

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Monument Theodoor Verstraete

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Stadspark

Beschrijving

Herdenkingsmonument voor de kunstschilder Theodoor Verstraete, ontworpen en uitgevoerd door de beeldhouwer Guillaume Charlier in 1908, en ingehuldigd op 16 mei 1909.

Theodoor Verstraete (Gent, 1850-Antwerpen, 1907), schilder van atmosferische landschappen en marines, geldt als een vertegenwoordiger van het Belgische postimpressionisme. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, in het atelier van Jacob Jacobs, vestigde hij zich in 1880 te Brasschaat, en verbleef tussen 1886 en 1890 in Zeeland. Verstraete behoorde tot de stichtende leden van de Brusselse kunstenaarsgroep "Les XX" en in Antwerpen van "De XIII". Getroffen door een hersenbloeding kwam al in 1893 een einde aan zijn artistieke loopbaan van Verstraete, die als geesteszieke overleed.

Guillaume Charlier en Theodoor Verstraete behoorden tot de vriendenkring van kunstenaars, die ‘s zomers rendez-vous gaf in de villa van de Brusselse mecenas Henri Van Cutsem te Blankenberge. Het gedenkteken, een persoonlijk initiatief van de beeldhouwer zelf, die het werk aan de stad Antwerpen schonk, was oorspronkelijk bedoeld als grafmonument op de Kielbegraafplaats. Wegens bezwaren van de stadsarchitect die vreesde dat het beeldhouwwerk door zijn afmetingen het zicht op het aanpalende grafmonument van Hendrik Conscience zou hinderen, kreeg het monument Theodoor Verstraete uiteindelijk een standplaats in het Stadspark.

Het monument bestaat uit een ruw gehakte, uit drie blokken blauwe hardsteen opgebouwde monoliet, aan de basis omringd door een stapeling kleinere rotsblokken. De kunstschilder wordt ten voeten uit voorgesteld, in eigentijdse kledij met bolhoed, het schilderspalet in de linkerhand. Hij kijkt naar een in de steen uitgehakt reliëf dat één van zijn belangrijkste werken afbeeldt, het schilderij “Naar de Dodenwake”, in 1893 aangekocht door het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Het wordt geflankeerd door een vrouwenfiguur in halfreliëf met een neerhangende sluier gemouleerd over hoofd en lichaam. Opschrift "Theod. Verstraete Kunstschilder 1850-1907"; gesigneerd en gedateerd "Gill. Charlier 1908".

• Stadsarchief Antwerpen, foto’s 934#22887, 934#24190, 934#24191, 934#24192, 934#24193, FOTO#1325 en GP#2100.
  • VAN RUYSSEVELT, A. 2001: Stadsbeelden Antwerpen anno 2001. Een gids-inventaris van de beelden en de monumenten, Antwerpen, 128-130.