Kapel Sint-Antonius Abt

De Sint-Antonius Abtkapel is een neogotische kapel in 1894 opgetrokken door Frans Van Wassenhove.

Naast het herenhuis de Liser, op de hoek met de Alfons De Cockstraat, staat een bakstenen neogotische kapel van 1894, op de plaats van een oudere kapel die aan de Heilige Antonius Abt, tweede patroonheilige van de parochie, was gewijd. De huidige kapel, gebouwd door Frans Van Wassenhove uit Eeklo, werd in 1895 ingewijd.

In de kapel bevond zich een 17de–18de-eeuws houten beeld van de heilige, dat echter in 1966 werd gestolen en daarna door een kopie vervangen. In 2010 werd het gestolen beeld teruggeplaatst in de kapel nadat het door lokale fondsenwerving teruggekocht was van de eigenaar die het op een veiling had aangekocht. Het beeld, omstreeks 1630 vervaardigd door Antonius Faydherbe, verblijft het hele jaar door in het Stedelijk Museum van Aalst en keert enkel voor de jaarlijkse Sint-Antoniuskermis rond 17 januari terug naar Herdersem.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO002001, Aalst: Herenhuis met voortuin en boomgaard (VAN DEN BOSSCHE H., 1997).

Auteurs: Van der Veken, Bert; Van den Bossche, Hedwig