Twee oorlogsmonumenten

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonumenten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee oorlogsmonumenten

Beschrijving

Twee oorlogsmonumenten voor de gesneuvelden en burgerlijke slachtoffers van Kemzeke tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, gelokaliseerd in Kemzekedorp aan de parochiekerk Sint-Jacobus, min of meer haaks geplaatst tegenover elkaar. De monumenten dateren respectievelijk van 1922 en 1945.

Context

Op 11 april 1919 besliste de gemeenteraad om een oorlogsgedenkteken op te richten. Hiermee wou men zowel Kemzeke verfraaien als de soldaten ‘gesneuveld op het veld van eer, in den strijd voor de bevrijding van ons geliefd vaderland’ verheerlijken. Deze beslissing werd toen echter niet gerealiseerd en het duurde tot 16 juni 1922 voor het onderwerp weer ter sprake kwam. De gemeenteraad bepaalde toen dat ze voor het nodige geld zouden zorgen. De inhuldiging van dit herinneringsteken ging gepaard met een groot feest en de overhandiging van een vlag aan de oud-strijders van Kemzeke.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een tweede monument opgericht voor de burgerlijke slachtoffers van Kemzeke.

Herinneringsteken Eerste Wereldoorlog

Oorlogsmonument ontworpen door René Rooms uit Stekene en vervaardigd door steenkapper Roland Rombaux uit Ecaussines, Henegouwen.

Centraal staat het beeld van een rechtopstaande soldaat met geweer, aan zijn voeten ligt een leeuw. Hij staat op een verhoog met aan de voorkant aan de linkerzijde en rechterzijde trapjes. Op de rechter- en linkerhoek staat het beeld van een stuurs kijkend gesluierd (vrouwen-) hoofd.

De volgende tekst staat er op te lezen: DAT LEDEN OF STERVEN 1914 (links)/ TOT VERHEERLIJKING ONZER HELDEN 1918 (rechts). Aan de achterzijde wordt een opsomming gegeven van de GESNEUVELDE SOLDATEN (links) en de GESTORVENE OPGEËISCHTEN. In het midden een halfverheven kruisbeeld uitgewerkt in het arduin.

Herinneringsteken Tweede Wereldoorlog

Aan de linkerzijde staat een tweede herinneringsteken uit de Tweede Wereldoorlog. Drieledig opgebouwd op een kleine sokkel, met centraal een licht getrapte rechthoekige arduinen plaat met aan weerszijden een kleinere plaat. Het geheel wordt aan de rugzijde gesteund door een bakstenen muur.

In het midden een bronzen plaat met een halfverheven afbeelding van een engel met in de armen een halfnaakt lichaam van een gesneuvelde jongeling. Hieronder staat het wapenschild van Kemzeke, voorstellend een gouden kameel. 1940 1945. Zowel rechts als links versierd met een lauwerkrans in brons.

Tekst: R.A.F. (in gouden letters)/ (opsomming namen)/ WEERSTAND (in gouden letters)/ (opsomming namen). Rechts staat: POLITIEKE GEVANGENEN / BURGERLIJKE SLACHTOFFERS Notulen gemeenteraad Stekene/Kemzeke.

Bron: Beschermingsdossier DO002348 (2010)
Auteurs: Van Branden, Gudrun