Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Architect Jos Bascourt tekende in 1906 het ontwerp voor drie woningen in een originele neoclassicistische stijl in opdracht van juffrouw Maria Van Ast uit de Millisstraat 59. Het bouwdossier behandelde twee huizen in de Oostenstraat, waarvan nummer 35 nog herkenbaar is, en één huis op nummer 5 in de Lange Van Ruusbroecstraat, dat goed is bewaard. Alle drie kregen ze gelijkaardig afgewerkte lijstgevels.

De woning is een voorbeeld van Bascourts stijlontwikkeling, waarbij hij in zijn post-art-nouveauperiode een grote voorliefde had voor het neoclassicisme. De gevels, die zoals hier nog steeds eclectisch van opzet zijn, vertonen veel neoclassicistische elementen en in bepaalde gevallen zelfs elementen uit de neo-Louis XVI-stijl.

Deze burgerwoning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Witgeschilderde en bepleisterde lijstgevel met plint in blauwe hardsteen, houten kroonlijst op klossen, kordonlijst en imitatievoegen op de begane grond. Originele, op het neoclassicisme gebaseerde gevelafwerking, met per bouwlaag een andere aanpak van de gevel. Op de begane grond segmentboogdeur en –venster met brede, hoekige waterlijst; vierkante panelen als versiering; puilijst met festoenversiering. Eerste verdieping met rechthoekige vensters met dezelfde hoekige versiering als beneden. De bovenvensters zijn rondbogig, met geprofileerde waterlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1906 # 14.