Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

Beschrijving

Arrondissementscommissariaat sinds 1947 ondergebracht in de herenwoning Cotteau de Patin met vrij getrouw aan het vooroorlogse classicistisch uitzicht gereconstrueerde straatgevel; volgens foto van juli 1919 was de gevel zwaar beschadigd doch niet volledig verwoest.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met twee houten dakkapellen, gesigneerd "F. Symons. Architecte. Bruxelles" en "Félix Deraedt. Entrepreneur. Gand" respectievelijk rechts en links van de koetspoort. Met schijnvoegen gecementeerde (simili-Euvillesteen) lijstgevel op plint van Atrechtse zandsteen. Ordonnerende kolossale Ionische pilasters op arduinen postamenten; hoofdgestel met gelede architraaf en onversierd fries. Koetspoortrisaliet van simili- of Euvillesteen verlevendigd met imitatiebanden op arduinen sokkel; bekronend driehoekig fronton met jaarcartouche 17.. (?). Rechthoekige hoge vensters, echter getoogd risalietvenster met geprofileerde sluitsteen. Rondbogige koetspoort met geprofileerd beloop op imposten en maskervormig uitgewerkte sluitsteen, onder rechte kroonlijst. Houtwerk: kruisramen met grote roedeverdeling; vleugeldeur met versierde tussendorpel en bovenlicht voorzien van ijzeren radversiering uitlopend op rozetten.

Interieur. Begane grond: marmeren schouw in neorenaissancestijl met twee zuiltjes, en klein salon met neoclassicistische lambrisering.

• VERON DE DEYNE M. 1919: Ypres avant et après la guerre mondiale. Monographie illustrée de 122 photographies, Ieper, 119.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine