Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

De dorpswoning aan de IJzerenwegstraat is opgericht omstreeks 1879. Toen verkochten Jacobus Louis Carpentier-Bril, winkelier en Carolus Louis, Carpentier-Aertssen, gemeenteontvanger, het perceel aan Cornelius Van Linden, arbeider. Allen waren gevestigd te Zandvliet. Cornelius Van Linden is vanaf 1896 kadastraal ingeschreven als Van Linden-Carpentier en kinderen.

De woning is uitgebreid met een aanbouw tegen de achtergevel omstreeks 1922. Zeker tot de jaren 1980 was hier een waterput met houten wip.

Het betreft een woonstalhuis (nok evenwijdig met straat) van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak met Boomse pannen. Verankerde, gecementeerde gevel met rechthoekige vensteropeningen onder houten lateien. Aanpassingen uit het interbellum zijn wellicht de kunststenen en roodgebakken stenen raamdorpels en houten onderdelen zoals de tussendorpel op klossen van de voordeur, mogelijk nog met oudere strokendeur, en de kroonlijst. In de noordelijke kopgevel is nog het vensterschrijnwerk met restanten van een rolluikkast en in de zuidelijke is een gietijzeren lelievormig rozetanker met moer bewaard waarvan rozet ontbreekt.

In recente tijden is de woning aangepast met gekleurde betontegels, gevelcementering met blauw geschilderde plint en lateien, grotendeels hernieuwd vensterschrijnwerk en decoratieve elementen zoals een zonnewijzer. Ook eerder recent is de rollaag van bakstenen als afdekking van de zuidelijke kopgevel.

• Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummers 739/28, 973/4.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1870/9, 1879/6, 1922/4.