Burgerhuis in cottagestijl

Beschrijving

Burgerhuis in cottagestijl gebouwd volgens een bouwaanvraag van 1928 ingediend door de Merksemse architect G. De Vester voor juffrouwen Augusta en Irma Peeters, uit de Stalinsstraat 36 in Deurne.

Over architect De Vester is nog geen referentiemateriaal verzameld. Met deze woning tekent hij een ontwerp dat representatief is voor de bebouwing in het oudere, zuidelijke deel van de Venneborglaan, bestaande uit interbellumburgerhuizen met verzorgde art-deco-, cottage- of modernistische gevels met bakstenen parementen en verzorgde voortuinen. De huizenrij van nummers 1 tot 25, waar deze woning deel van uitmaakt, vormt binnen de straat een zeer gaaf, homogeen ensemble waarin overwegend de cottagestijl vertegenwoordigd is. Deze woning vormt een wezenlijk onderdeel van dit ensemble: stijl, materiaalgebruik en detaillering van de gevel zijn bewaard, met uitzondering van de balkonleuning boven en de afsluiting van de voortuin, die bestond uit gekruld smeedijzerwerk op een lage muur.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak. De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen op hardstenen plint, geaccentueerd door (simili)natuursteen voor speklagen en erker.

De brede venstertravee trekt de aandacht naar zich toe met de hoge driezijdige erker bekroond met het balkon van de rondbogige deurvenster op de bovenverdieping (originele leuning verdwenen). Het vensterrisaliet is bekroond door een rondbogig zoldervenster gevat in een mijtervormig uitgewerkte geveltop.

In de smalle deurtravee vinden we op de begane grond een rechthoekige deur met daarboven een rechthoekig venster. Op de mansardeverdieping ten slotte een houten dakvenster. Aflijning van lijst- en topgevel door een witte houten kroonlijst. Het schrijnwerk van ramen en deur is grotendeels bewaard: guillotinevensters in de erkers, T-vensters in de deurtravee en op de mansarde, op de begane grond bovenlichten met kleine roedeverdeling.

Voor de plattegrond koos G. De Vester de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. In de smalle deurtravee de gang met trappenhuis, links een enfilade van salon, eetkamer en veranda. Achter het trappenhuis is de vaste plek van de keuken binnen dit type plattegrond, met aansluitend een pomphuis. Op de eerste en tweede verdieping wordt deze indeling herhaald, waardoor kan geconcludeerd worden dat deze woning de optie had om als meergezinswoning te worden gebruikt, iets wat we bij veel als burgerwoning gebouwde huizen zien op de Venneborglaan. Opslag- en voorraadkamers in de kelder, die onder de volledige woning doorloopt.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 3135.