Burgerhuis ontworpen door Karel Van Looy

Beschrijving

Art-decoburgerhuis, gebouwd naar een bouwdossier uit 1933 van de populaire architect Karel Van Looy in opdracht van Felix De Rache, Sint-Bernardsesteenweg 25/5 in Hoboken.

Van Karel Van Looy kennen we talrijke burgerhuizen in de provincie Antwerpen, ontworpen in sobere, klassieke vormen van art deco en modernisme. Hij was vooral actief in de jaren 1930. In de buurt van de Venneborglaan/Gallifortlei in Deurne is hij één van de meest productieve bouwmeesters. Met een aantal vaste en doorgaans gesigneerde typemodellen, is zijn werk goed herkenbaar in het straatbeeld. We vinden typemodellen terug van eengezinswoningen en van kleine appartementsgebouwen. Telkens komen dezelfde ornamenten terug binnen een licht variërend gevelschema. Deze woning lijkt sterk geïnspireerd op het zorgvuldige ontwerp van de woning op nummer 37. Bijna identieke woningen vinden we in de Venneborglaan 43 en op de Turnhoutsebaan 331.

Burgerhuis van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder plat dak, waarvan de bovenverdieping als mansarde is uitgewerkt. De woning is met een souterrain onderkelderd; de later ingebrachte ondergrondse garage is toegankelijk via een hellende oprit in de voortuin. Lijstgevel in rode baksteen op een sokkel in bossage waarin de poort van de kelderverdieping is opgenomen; oorspronkelijk waren hier een deur en een breed keldervenster voorzien.

De woning combineert een brede venstertravee met een smalle deurtravee. De eerste twee bouwlagen zijn als één geheel uitgewerkt, afgezoomd door een kroonlijst waarvan de belijning doorloopt in de bovendorpel van de erker. De venstertravee is benadrukt door een twee verdiepingen hoge erker met afgeronde linker zijkant, bekroond door een balkon met buisleuningen en een bolornament.

De terugwijkende deurtravee rechts heeft een rechthoekige deur in een portaal dat overluifeld wordt door het bovenliggende balkon. Ook dit balkon heeft modernistische buisleuningen en een bolornament op de hoek. De mansardeverdieping is bekleed met leien en doorbroken door een breed overluifeld dakvenster met balkon in de brede linkertravee. In de rechtertravee een klein rechthoekig dakvenster. Het originele houtwerk van deur en vensters is bewaard, met veelkleurig glas in lood in de bovenlichten.

Voor de plattegrond koos Van Looy de traditionele enkelhuisindeling, die de stadswoning in de 19de eeuw domineerde en die heel lang in de 20ste eeuw doorleefde. Op de begane grond enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de gang met trappenhuis. Achter het trappenhuis is de klassieke plek voor de keuken, met aansluitend een washuis. Op de eerste verdieping werden twee slaapkamers en een badkamer voorzien; de badkamer neemt de kleine ruimte in aan straatzijde, voor de trap. Op de mansarde drie kamers.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 329 # 9811.