Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van juffrouw Habeck, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1865. Het hotel werd in 1899 in opdracht van de toenmalige eigenaar de heer Simons tot zijn huidige vorm aangepast naar een ontwerp door de architect Albert Arnou. Deze werken omvatten de erker, het portaal, de verhoging van de tweede verdieping en wijzigingen aan het interieur.

Het hotel Habeck is representatief voor het rijpe, klassiek geïnspireerde oeuvre van de architect, die een succesvolle loopbaan ontplooide in dienst van de hogere burgerij. Tot zijn gekende realisaties in Antwerpen, opklimmend tot het midden van de 19de eeuw, behoren tal van winkel-, burger- en herenhuizen in neoclassicistische stijl, met invloed van achtereenvolgens de Louis-Philippe- en de second-empirestijl tijdens de jaren 1850 en 1860. Het belangrijkste ontwerp uit zijn late carrière is het Onze-Lieve-Vrouwecollege van de paters jezuïeten uit 1871 aan de Frankrijklei. In deze periode bouwde hij meerdere statige hotels op de Leien en rond het Stadspark, alleen of in samenwerking met zijn zoon Edmond Leclef, die mee het beeld van deze belangrijke 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepalen. Albert Arnou, die actief was vanaf zowat 1880 tot kort vóór de Eerste Wereldoorlog, bouwde tientallen huizen in Antwerpen waarvan een groot aantal in Zurenborg. Voor zijn belangrijkste realisaties paste hij zowel een gereserveerde neoclassicistische als een uitbundige neo-Vlaamserenaissance-stijl toe, of de klassiek geïnspireerde beaux-artsstijl.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvatte de rijwoning oorspronkelijk twee bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De mezzanine werd in 1899 verhoogd tot een volwaardige verdieping, met behoud van de dakstructuur. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Ontworpen als dubbelhuis, bevond het portaal zich oorspronkelijk in de derde travee, en hadden de vensters van de eerste verdieping een ijzeren borstwering. Geleed door de puilijst, beantwoordde de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen op de begane grond, en rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, de mezzaninevenstertjes gevat tussen de uitgelengde consoles van de kroonlijst. Arnou verplaatste in 1899 het portaal naar de rechter travee, rechthoekig en gevat in een hardstenen omlijsting. Hij legde de klemtoon op de middenas door toevoeging van een twee traveeën brede, driezijdige, houten erker met colonnetten, gebuikte basis en consoles. Een houten kroonlijst en tandlijst op gekoppelde voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters (1899) is bewaard; gietijzeren voetschraper.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 572#1038 en 1899#1222.