Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl te dateren omstreeks 1880. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het pand werd in 1908 naar ontwerp van de architect Alfred Portielje uitgebreid en aangepast in opdracht van toenmalig eigenaar, de bankier Jules Stappers. Deze resideerde in het aanpalende hotel, dat hij in 1901 samen met het pand ernaast had laten bouwen, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever. De ingreep, die een volledig nieuwe achterbouw, een pseudo-mansarde in plaats van het zadeldak, een nieuwe inkomdeur en een balkonborstwering in art-nouveaustijl betrof, behoort tot de vroegst gekende realisaties van de jonge Portielje.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, sinds 1908 onder een pseudo-mansarde (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en een smeedijzeren borstwering in geometrische art nouveau. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit rechthoekige deur- en vensteropeningen, met ingediepte dagkanten op de begane grond, en in geriemde omlijsting met onderdorpel op de bovenverdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging; houten dakkapel met driehoekig fronton en klauwstukken tussen zinken oeils-de-boeuf. Fraaie houten inkomdeur met siersmeedwerk in florale art-nouveaustijl, bewaard vensterschrijnwerk met op de tweede verdieping een guirlandepaneel, en gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen uit 1908, beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste en tweede verdieping omvatten twee slaapkamers en een 'cabinet de toilette', met in de achterbouw de badkamer. Het dakniveau herbergt twee mansardes en een zolder.