erfgoedobject

Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta

bouwkundig element
ID
30612
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30612

Juridische gevolgen

Beschrijving

De observatiepost met de Duitse mortier is gelegen bij Diksmuideweg 389, achter een haag, nabij het kruispunt met de Brugstraat, in het dorpscentrum van Boezinge. Vlakbij, aan straatzijde staat demarcatiepaal nummer 6. Iets verder staat een oude wegwijzer naar 'Carrefour des Roses'.

Historische beschrijving

Geallieerde observatiepost, vermoedelijk van Britse makelij, bestaande uit twee verdiepingen, tijdens de oorlog geconstrueerd in een bakstenen bouwwerk. Vanaf deze observatiepost had men een goed zicht over het Kanaal Ieper-IJzer en de Duitse stellingen op de 'Pilckem Ridge', waardoor er gerichte instructies gegeven konden worden aan de verder achtergelegen artillerie. De gedenkplaat "tot aandenken aan de zege behaald op het Duitse leger na zyn gasaanval" herinnert aan de Duitse gasaanval van 22 april 1915 en de daaropvolgende gevechten. Ze werd onthuld op 27 mei 1967.

De Duitse mortier die bovenaan de observatiepost staat, werd na de oorlog als 'oorlogstrofee' geschonken aan het dorp Boezinge. Ze werd 'Kleine Berta' genoemd. Gemeenten konden na de wapenstilstand Duits oorlogstuig met de officiële status van ‘trofee op de vijand’ aanvragen bij de Centrale Recuperatiecommissie van het leger. In juli 1919 vroeg de gemeente Boezinge een 'obusier de grand calibre' aan. Pas op 26 januari 1922 werd een 'Minenwerfer' van 175mm uit het 'Grand Parc de Campagne – 't Groot Veldpark, Fort de Merxem' verstuurd. Het tuig arriveerde in het station van Boezinge op 1 maart 1922.

Beschrijving

De observatiepost is grotendeels uit beton opgetrokken, deels in gele baksteen. Het beton is binnenin gegoten tegen een houten bekisting en de plafonds zijn er verstevigd met stalen balken. Aan de buitenkant is het oppervlak van de muren nogal onregelmatig, vaak ruw. De constructie is nagenoeg rechthoekig en bestaat uit twee etages. Aan de westelijke zijde is een kleine, lage opening en een vensteropening. In het plafond steekt een rechthoekig gat, waarlangs de 1ste verdieping bereikt kon worden. Op de 1ste etage is een kleinere opening zichtbaar aan de westelijke zijde en een bredere opening aan de oostelijke zijde. Her en der zijn nog houtrestanten te zien.

Tegen de voorgevel (aan de oostelijke zijde) van de observatiepost hangt een rechthoekige gedenkplaat uit wit marmer met zwarte, uitgehouwen letters. "Tot aandenken aan de zege behaald op het Duitse leger na zyn gasaanval in 1915 te Boezinge.", "27-5-1967". Hoogte 35 centimeter x Breedte 63,5 centimeter (gedenkplaat).

Bovenop de observatiepost staat een Duitse 'Minenwerfer' (mortier). Door de klimopbegroeiing is het onduidelijk of de toegekende naam 'Kleine Berta' nog steeds op de mortier in witte letters geschilderd staat.

  • BACCARNE R. & STEEN J. 1975: Boezinge na 1914-1918, Wervik.
  • BOGAERT N. & DECOODT H. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
  • JACOBS M. 1995: Zij, die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 1, Brugge.
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • OLDHAM P. 1995: Pill-boxes on the Western Front. A guide to the design, construction and use of concrete pill boxes 1914-1918, London.

Bron: Beschermingsdossier DW002426
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Villa

  • Is deel van
    Diksmuidseweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde observatiepost met oorlogsbuit Kleine Berta [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.