Sluiswachterswoning van Boezinge Sas

Beschrijving

Sluiswachtershuisje, gelegen aan kanaal Ieper-IJzer, aan het sas gegraven van 1932 tussen de "Hooge vaart" (richting Ieper) en de "Lage vaart". In de 17de eeuw werd ongeveer op deze plaats een sluis met puntdeuren gebouwd door Bartholomeus de Buck (1638-1642), een voor die tijd revolutionaire methode. Om strategische redenen werd de sluis beschermd door het Sint-Niklaasfort (1696-1782); afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1777).

Alleenstaand diephuisje midden omhaagd siertuintje. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen); een klimmend dakvenster. Heropgebouwd waarschijnlijk in begin van de jaren 1930, echter nog volledig aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant. Rode baksteenbouw onder meer versierd door dito dambordverband. Gebruik van simili-natuursteen ter markering van sokkel, voor sluit- en aanzetstenen, en voor onder- en bovendorpels van de rechthoekige muuropeningen.

Zijgevels. Aflijnende tandlijst. Links aanleunend nutsgebouwtje onder lager zadeldak.

• DESMEDT H., Het nieuwe sas te Boezinge, in Iepers Kwartier, V, 1969, p. 137-138.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog van het 17de-eeuwse schutsluiscomplex van Boezinge-Sas werden omstreeks 1930 twee nieuwe sluizen gebouwd, namelijk één ter hoogte van Boezinge-dorp en één op de plaats van de oude sluis op het gehucht Boezinge-Sas. Door de bouw van de tweede sluis bevindt het schutsluitscomplex van Boezinge-Sas zich voortaan tussen de midden- en de benedenvaart van het kanaal Ieper-IJzer. Tezelfdertijd werd bij de sluis van Boezinge-Sas ook het sluiswachtershuis heropgebouwd. Identiek aan dit sluiswachtershuis is het sluiswachtershuis bij het sluiscomplex van Boezinge-Sas.
Auteurs: Becuwe, Frank