Hoeve Beluikhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beluikhof

Beschrijving

Zogenaamd "Beluikhof", zie uithangbord. Hoeve met kern uit het eerste kwart van de 19de eeuw zie datering 1810 in rechter stalzijgevel. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen) met overstekende dakranden op houten modillons. U-vormig gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met centrale vaalt; ten noorden, toegankelijk via verharde erfoprit. Moestuin voor het boerenhuis. Ten noorden, omhaagde en met populieren afgezette weide. Ten noordwesten, boerenhuis (erfgevel) van vijf traveeën en twee opkamertraveeën rechts. Getoogde muuropeningen onder meer een getraliede kelderopening onder de opkamer. Betonnen bordes voor deur. Analoge achtergevel (straatgevel). Twee getoogde kelderopeningen. Ten zuiden, stalvleugel. Rechter zijgevel. Gebruik van gele baksteen opgenomen in het metselverband, voor catering 1810 in ruit, waarboven hartvormig metselaarsteken, en, voor radvormig uilengat in de geveltop. Ten noordoosten, stalvleugel. Ten noorden, aan de straat gelegen hopast. Recente stalvleugel, ten westen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine