Conciërgerie en tuinierswoning

Beschrijving

Conciërgerie en tuinierswoning van het nabijgelegen kasteel (Vlamertingsestraat nummer 83), heropgebouwd in analoge bouwtrant met andere aanhorigheden van het kasteel (Steentjemolenstraat nummer 17, 43). Achterliggende ommuurde tuin, aansluitend bij het kasteelpark.

Lage tweegezinswoning bestaande uit een diephuis links van één travee en een breedhuis rechts van vier traveeën en een inspringende midden- en ingangspartij, met voorliggend koertje met nutsgebouwtje, en deels afgesloten door bakstenen muurtje. Licht gebogen schilddaken (leien) met overstekende dakranden op houten modillons; onderbroken door dakkapellen onder afgewolfd zadeldak en door twee typerende rondbogige dakvensters met klokgevel. Verankerde gele baksteenbouw boven een met schijnvoegen gecementeerde plint; getoogde kelderopeningen in woning rechts. Rechthoekige muuropeningen onder boogvormige, strekse ontlastingsbogen. Traditiegebonden houtwerk: kruiskozijnen en vierlichten met kleine roeden verdeling en beluikt benedenvak, kozijndeuren.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine