Hofstede De Roo Balie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hofstede De Roo Balie

Beschrijving

Hofstede zogenaamd "De Roo Balie", zie steen met benaming, aan straat. De naam Roo Balie wordt vermeld op eigendomstitels van de jaren 1600. Op 6 januari 1918 brandden woonhuis, paarde-, koeien- en zwijnenstallen uit. De schuur, de ast en een gedeelte van de opkamer bleven gevrijwaard. Na de Eerste Wereldoorlog werd de hofstede herbouwd en de opkamer in haar oorspronkelijke staat hersteld. Thans, langgestrekte hoeve (nok loodrecht op straat) met voorliggend onverhard erf; aflijnende kasseistrook voor stal- en schuurgedeelte; moestuin ten zuidoosten aan straatzijde; moes- en siertuintje voor de opkamer; drenkplaats afgezet met knotwilgen en -populieren, ten zuidwesten.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met links opkamer van twee traveeën + drie traveeën woonhuis + stalgedeelte en rechts dwarsschuurtje, onder deels mank zadeldak (mechanische pannen), hoger opgetrokken boven de opkamer en met overstekende rand op houten modillons bij het lager gedeelte; rechter zijgevel gedateerd 1923 door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband. Opkamer vermoedelijk opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste helft 18de eeuw, mogelijk met oudere kern; verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor decoratieve accenten, zie tandlijst, plint, vensteromlijstingen, hoekbanden, muurvlechtingen, metselaarsteken en zo meer; voorts aflijnende overhoekse muizentand en gemarkeerde plint voorzien van twee rechthoekige kelderopeningen. Aangepaste opkamervensters onder betonnen latei, in een behouden omlijsting met getoogde ontlastingsboog van gele bakstenen. Linker zijgevel voorzien van aandak, muurvlechtingen en schouderstukken gestut door middel van centrale steunbeer; erboven, hartvormig metselaarsteken tussen behouden gele bakstenen vensteromlijstingen, zie erfgevel; rechthoekig kozijnvenstertjes in getoogde geel bakstenen omlijsting in de top. Klein aanbouwsel (privaat) onder lessenaarsdak, tegen rechterhoek. Recente uitbouw, eveneens onder lessenaarsdak, tegen de achtergevel. Lager gedeelte met dakvenster en -kapel; vermoedelijk hergebruikte kozijnconstructies in het woongedeelte: beluikte kruiskozijnen en kozijndeur met verdeeld bovenlicht. Grotendeels aangepaste stalopeningen onder betonnen latei; talrijke sporen van aanpassingen. Rechts schuurpoortje.

• DUFLOU R., Geschiedenis van Vlamertinge, Langemark, 1956, p. 143.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine