• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve van het langgestrekte type, aansluitend bij de lokale bouwtraditie; gelegen in de nabijheid van het voormalige kasteel "Frezenberg-ter-Eiken"; laatstgenoemde vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Geasfalteerde erfoprit ten noordwesten leidend naar achterliggend begrind en deels met kasseien verhard erf, waarrond de nutsgebouwen. Vaalt ten noordwesten van het boerenhuis, ter hoogte van het stalgedeelte. Drenkplaats ten oosten van het hof.

Ten noordwesten, boerenhuis met links dwarsschuur, centraal stalgedeelte en rechts dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak (mechanische pannen), doorbroken door drie dakvensters onder analoog overkragend dak voorzien van windborden. Jaartal 1913 aangegeven door middel van gele bakstenen in de rechter zijgevel. Verankerde rode baksteenbouw met gebruik van gele bakstenen voor strekken, pseudo-druiplijsten en horizontale banden; gepikte plint. Getoogde muuropeningen onder strek en druiplijst, onder meer drielichten en deur met bovenlicht ter hoogte van het woonhuis. Rondbogige dakvensters met verdeeld bovenlicht. Rechthoekige schuurpoort met deurtje, en schuifpoort. Recent aanbouwsel achteraan het woonhuis.

Ten zuidoosten, stalgebouwtje op L-vormige plattegrond met aanleunend vijfzijdig hoektorentje, overblijfsel van de 19de-eeuwse aanhorigheden van vermeld kasteel; twee geledingen onder overkragend tentdak (leien) rustend op houten modillons en schoorstukken. Donkere baksteenbouw, afwisselend gelaagd door middel van verschillend voegwerk; arduin voor gemarkeerde plint, hoekblokken en cordons. Getoogde deur onder strekse latei met natuurstenen sluitsteen, toegang tot de zolder boven de stalling. Erboven, halfrond casement met faienceversiering. Lichtgleuven en ronde verluchtingsgaten, in natuurstenen omlijsting, respectievelijk in de onderste en bovenste geleding. Aanpalende stalling onder zadeldak (mechanische pannen); voorts analoog materiaalgebruik. Recente stal tegen de zuidelijke zijgevel aangebouwd.

Ten noordoosten, voormalig koetshuis (?), volgens de bewoners, echter klein gebouwtje (nokrichting parallel aan het huis) van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Nieuwe varkensstal (nokrichting loodrecht op het huis) ten noordoosten, haaks aanleunend tegen voornoemd gebouwtje.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine