Gemeentehuis van Vlamertinge

Beschrijving

Gemeentehuis met rechts aanleunende woning van de veldwachter en gebouw van de brandweer. Gebouwd in 1922 naar ontwerp van de architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921, op de plaats van de vroegere gemeenteschool. Het vooroorlogse wetshuis, gebouwd in 1909 naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) in "Ieperse trant" met neo-Vlaamserenaissance-inslag, bevond zich op de hoek van de Poperingseweg en de H. Verrieststraat; het werd, samen met de aanpalende woning van de veldwachter en de herberg "De Hert", door een obus vernield op 15 september 1915.

Het huidige gemeentehuis in neo-Vlaamserenaissancestijl, vormt een blikvanger in het dorpsbeeld door zijn ligging, geknikte aanleg en volume. Symmetrisch opgevat bakstenen gebouw van elf traveeën, waaronder drie afgeschuinde middentraveeën, en twee bouwlagen, onder zadeldak (mechanische pannen) voorzien van vier dakkapellen onder afgewolfd zadeldak (leien). Uitgewerkte lelievormige muurankers. Geblokte, natuurstenen sokkel. Gebruik van Euvillesteen voor onder meer kozijnen, stijlen, dorpels, kroonlijsten, consoles. Aflijnende houten gootlijst op consooltjes. Middenrisaliet (poort-) uitlopend op een halsgevel met driehoekig fronton en centraal oeil-de-boeuf onder druiplijstje. Rechthoekige muuropeningen onder strek en druiplijst: beluikte kruiskozijnen; bolkozijnen ter hoogte van het risaliet; rechthoekige poort met imposten, gevat in een vlakke omlijsting, onder licht overkragende bovenverdieping op consoles. Zijgevels uitlopend op verhoogde halsgevel met bakstenen rolwerk en pilasters, onder driehoekig fronton op tandlijst; lichtgleuf in rondboogomlijsting ter hoogte van de top. Linker zijgevel met analoge muuropeningen als in voorgevel.

Tegen de rechter zijgevel, voormalige veldwachterswoning van drie traveeën + afgeschuinde hoektravee + 3 traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak met dakkapellen en schouwen, idem gemeentehuis. Aansluitende, zie zelfde materiaalgebruik, doch sterk vereenvoudigde bouwtrant: rechthoekige muuropeningen onder latei (Euvillesteen?) en strek. Rechts ervan, brandweergebouw onder zadeldak (mechanische pannen) met rechts wolfseind. Poorttravee uitlopend op dakvenster met puntgevel. Korfboogpoort in omlijsting van Euvillesteen, voorzien van opschrift "brandweer", onder druiplijst met gestrekte einden, midden twee smalle venstertjes.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 3799.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine