Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen van verankerde rode bakstenen, onder zadeldak (mechanische pannen) met overstekende rand op geprofileerde houten modillons, gegroepeerd rondom een erf (deels grind) met vaalt en bloementuintje links voor het boerenhuis; erfoprit (grind) aan de straat gemarkeerd door middel van afgeknotte bakstenen hekpijlers; drenkplaats afgezet met knotwilgen, links van de oprit.

Ten noordwesten, boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: zes links gelegen staltraveeën + vier traveeën + twee rechts gelegen opkamertraveeën, gedateerd 1743 door middel van gele bakstenen, opgenomen in het metselverband van de linker zijgevel. Typerand wisselend baksteengebruik, zie geel bakstenen omlijstingen van de muuropeningen, cordon, puilijst, muurvlechtingen en hoekbanden.

Korfbogige, beluikte kelderopening rechts, en korfboogvensters onder meer opkamervensters met schuiframen op doorgetrokken geel bakstenen lekdrempel. Vermoedelijk 19de-eeuws houtwerk met diamantkopversiering. Korfboogdeuren met verdeeld bovenlicht, deels aangepast ter hoogte van het stalgedeelte. Recentere rechthoekige stalvenstertjes. Links zijpuntgevel afgelijnd met muurvlechtingen. Getoogde kelderopeningen; rondbogige vensternissen op afzaat en doorgetrokken lekdrempel; beluikte kozijnvensters in korfboogomlijsting in de top. 19de-eeuwse aanbouwsels, onder meer hersteld na de Eerste Wereldoorlog, links onder zadeldak (nok parallel aan het huis), rechts onder aanleunend lessenaarsdak. Rechts zijpuntgevel onder meer met geel bakstenen muurvlechtingen, hartvormig metselaarsteken en vermeld jaartal, aan weerszijden van zoldervenster, idem rechter zijgevel.

Ten zuidwesten, stalgebouw van drie traveeën (nok loodrecht op het huis) met rechts aanpalende loods. Ten noordoosten, dwarsschuur met links stalgedeelte en rechts wagenhuis (nok loodrecht in bouwtrant aansluitend bij het boerenhuis, echter gedateerd 1922 door middel van gele bakstenen, opgenomen in het metselverband van de rechter zijgevel. Analoog wisselend baksteengebruik. Gevelritmering door middel van getoogde spaarvelden tussen lisenen. Rechthoekige schuurpoort onder balk; recentere garagepoort onder betonnen latei l. ervan; schuifpoort ter hoogte van het wagenhuis. Korfbogige staldeuren in linker zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

De hoeve is verkaveld. De dwarsschuur ten noordoosten is ingekort.