Hoeve Drogendale

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Drogendale

Beschrijving

Zogenaamd "Drogendale" zie opschrift. Volgens de bewoners zo genoemd naar verdwenen kasteel. Hoeve, gelegen ten zuiden van Zillebeekvijver, heropgebouwd naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) in 1922. Teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw zie opstelling: losse bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrind erf met resten van bakstenen stoepen, ten zuiden toegankelijk via geasfalteerde erfoprit; boerenhuis, stalvleugel, en schuur respectievelijk ten zuiden, ten oosten en ten westen; materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanische) zadeldaken met kort overstekende randen op houten modillons; strekken, onder meer van gele baksteen aan straatgevelzijde van het boerenhuis, boven getoogde muuropeningen; bakstenen onderdorpels, echter van arduin bij boerenhuis; traditiegebonden houtwerk, luiken; streekeigen bouwelementen: meer uitgewerkte voorgevel van boerenhuis, zie onder meer hoeklisenen, blinde vensters op de zolderverdieping en gevelsteen het wapenschild boven deur; rechthoekige asemgaten in schuurvleugel; getrapte muurvakken in zijgevels; indeling: boerenhuis (erfgevel) van anderhalve bouwlaag en drie traveeën en twee rechtse opkamertraveeën, waaronder twee getoogde kelderopeningen; stalvleugel bestaande uit koe- en paardenstal, bak- en melkhuis, en haaks uitgebouwd zwijnenhok; achterliggende overdekte mestvaalt thans verdwenen; schuur met voederhok en wagenhuisgedeelte.

• Archief van het Kadaster, Dienst der Verwoeste Gewesten, 13084.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine