Kasteel 't Hoge met parkje

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel 't Hoge

Beschrijving

In het vierde kwart van de 15de eeuw gebouwd als jachtpaviljoen door de prins de Rubempré. Na de aanleg van de steenweg Ieper-Menen-Kortrijk in de tweede helft van de 18de eeuw, omgebouwd tot classicistisch kasteel met aanleunende kapel; omringend park met grote Bellewaerdevijver, talrijke tuinpaviljoentjes, tennispleinen, een doolhof en boomgaard; omwalde kasteelhoeve zogenaamd "Bellewaerde" ten noorden. In 1896 werd het kasteel uitgebreid aan noordzijde met werkplaatsen, een oranjerie, serre en huis voor kunstenaars. Tijdens de Eerste Wereldoorlog achtereenvolgens hoofdkwartier van de Britse, Franse en Duitse troepen; in 1915 totaal verwoest zie onder meer mijntrechters, en grote Brits militaire begraafplaats Hooge Crater Cemetery aan straatoverzijde. In 1920 wederopbouw van een voorlopig kasteel nabij de Meenseweg, met het inzicht, welke nooit werd uitgevoerd, later een definitief verblijf te bouwen op de vooroorlogse plaats.

Inplanting van "kasteel" op terp middenin een beboomd park met vijvers, ten westen en ten zuiden, in oorsprong mijntrechters uit de Eerste Wereldoorlog; ten zuiden, toegankelijk via erfoprit (grind) aan straatzijde gemarkeerd door bakstenen hekpijlers met gecementeerd topstuk. Ten zuidoosten, neorenaissancistisch kapelletje onder plat dak (cement) op arduinen, Dorische zuiltjes met zeszijdige sokkel; rechthoekige plattegrond met rechte sluiting; binnenin, Madonna met kind, kopie van Michelangelo. Beelden en siervazen, afkomstig uit het vooroorlogse kasteel, her en der over het park verspreid.

Landhuis met cottage-allures, refererend naar de Engelse stijl, naar ontwerp van architect A. Puissant (Brussel) van 1920. Complex bestaande uit lage vleugels gesloten gegroepeerd rondom een binnenplaats (grind) met rozenperkjes en centraal Onze-Lieve-Vrouwebeeld, aan noordzijde afgesloten door middel van laag bakstenen muurtje en toegankelijk via houten hek; op de zuidwestelijke hoek, geplaveid terras, afgezet met smeedijzeren trek, met aansluitende geplaveide stoepen.

Stijl- en regelwerk met gecementeerde en okergeelbeschilderde vullingen boven een bakstenen voet afgelijnd door middel van arduinen band; rechthoekige getraliede kelderopening. Gebogen zadel- en mansardedaken (mechanische pannen) met verspringende nokhoogte, overkragende dakrand hier en daar steunend op standvinken; meerdere dakkapellen hetzij klimmend of onder zadeldaken. Geaccentueerd midden- en deurrisaliet onder hoger opgetrokken bedaking; getoogde vleugeldeur verdiept in vooruitspringend rondboogportaal onder afgewolfd zadeldak en gevat tussen steunberen; wapenschild van de familie de Vinck als sluitsteen onder druiplijstje. Driezijdige erkers op de zuidwestelijke en zuidelijke hoek. Rechthoekige muuropeningen. Kozijnconstructies onder meer kruis- en bolkozijnen en drielichten, met kleine verdeling en beluikt benedenvak; deurvensters onder meer met aansluitend balkon met houten leuning. Beglaasde galerij aan binnenhofzijde, bij westvleugel; aansluitend balkon, met houten leuning.

Ten oosten, garage met bakhuis in aansluitende bouwtrant. Conciërgewoning met garages (Meenseweg nummer 483), gelegen ten zuidoosten, in aansluitende bouwtrant. Nutsgebouwtje, ten oosten.

• PRIEM V., Het kasteel 't Hooghe te Zillebeke voor 1914, in De gidsenkring, XI, 1, 1973, p. 9-13.
  • PRIEM V., Het kasteel 't Hoge te Zillebeke, in De gidsenkring, XIII, 1, 1975, p. 3-6.
  • PUISSANT A., Le château de la Hooghe à Zillebeke, in L'Emulation, 1922, p. 93-96.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Bijgebouwen

De garage met bakhuis ten oosten en de conciërgewoning (Meenseweg nummer 481A-483), in aansluitende bouwtrant, zijn gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els

Parkje

Het omringend park is slechts een klein deel van het oorspronkelijke kasteeldomein dat voor de Eerste Wereldoorlog circa 36 ha telde en tot aan de Bellewaerdevijver reikte. In de aanleg van het huidige parkje werden de sporen van de oorlog geïncorporeerd.

Ten noorden van de vijver staat een groepje wintereiken (Quercus Petraea) met stamomtrek tot 231 cm, standaard gemeten op 150 cm hoogte. Deze eiken zijn vermoedelijk uit Duistland afkomstig als deel van de oorlogsschadevergoeding in natura die Duitsland na WOI betaalde. Langs de oostgrens van het domein bevinden zich twee haagbeuken (Carpinus betulus) met stamomtrekken van 254 en 250 cm, mogelijk de opgeschoten restanten van een oude haag. Verder werden in het domein een Amerikaanse eik (Quercus rubra) (stamomtrek 246 cm), een Marilandicapopulier (Populus canadensis ‘Marilandica’) met stamomtrek van 560 cm, een bruinbladige kerspruim (Prunus ceracifera ‘Pissardii nigra’) met een stamomtrek van 180 cm aan de voet en een trompetboom (Catalpa bignonioides) met een stamomtrek van 190 cm aan de voet genoteerd.

Het domein heeft een secundaire toegang langs de Bellewaerdestraat ten westen van het landhuis. Deze inrit loopt langs de deels ommuurde moestuin. De restanten van een gebogen druivenserre op bakstenen sokkel en talloze haken in het metselwerk van de muur getuigen van de vroegere fruitteelt in de moestuin. In de moestuin bleven tevens een eenvoudig dienstgebouwtje, koude bakken, een oude perelaar en een buxus naast de serre bewaard.

• Mondelinge informatie verkregen van Paul van den Brempt (16 oktober 2012).