Herberg Den Boonaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Booneart

Beschrijving

Voormalige herberg, in de volksmond genaamd 'Den Boonaert', op de hoek bij de Bethunestraat tegenover het Brits oorlogskerkhof 'Lyssenthoek Military Cemetery'.

Alleenstaand hoekhuis van twee traveeën (linker zijpuntgevel) + één afgeschuinde hoek- en deurtravee + drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op gepikte plint. Lijstgevel afgelijnd met getrapt baksteenfries. Puilijst, telkens opgevat als langwerpig casement waarin voorheen het herbergopschrift. Licht getoogde vensters onder strekse latei, behoudens het recenter venster rechts; oorspronkelijk beluikt (zie duimen). Kruis- en grote roedeverdeling. Rechthoekige kozijndeur met gedeeld bovenlicht onder getrapte overstek; aansluitend tochtportaaltje met deels beglaasde deur voorzien van kleine roedeverdeling. Verankerde zijpuntgevels afgelijnd met muurvlechtingen; rondbogig zoldervenster met kleine roedeverdeling en radvormig bovenlicht.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine