Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heren- en burgerhuis

Beschrijving

Classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder licht gebogen zadeldak (nok parallel met het plein, kunstleien) met links aandak en hanggoot, uit tweede helft van de 18de eeuw. Gele baksteenbouw. Ordonnerende kolossale Toscaanse pilasters op postamenten met recht ojief; eenvoudig hoofdgestel met onversierd fries en geprofileerde kroonlijst van baksteen. Verdiepte deur- en venstertraveeën; rechthoekige muuropeningen met behouden kozijnen en aansluitende borstwering. Recentere (19de eeuw) kruisen roedeverdeling, en paneeldeur met tweedelig bovenlicht. Verdwenen luiken op de eerste bouwlaag, zie duimen. Rechter benedenvenster verbouwd tot garagepoort.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine