Klooster en schoolgebouw

Beschrijving

Ten noordoosten van de kerk gelegen klooster en schoolgebouw met een achterliggende moestuin en boomgaard. Het klooster omvat een rijhuis met ommuurd voortuintje. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met klokkenruiter (mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Rode baksteenbouw met hoekbanden. Doorlopend middenrisaliet met frontonbekroning, waarin zich een rondboognis met Sint-Jozefbeeld bevindt. Getoogde muuropeningen met een gebogen druiplijst doorlopend over de penanten. Gecementeerde linker zijpuntgevel.

Rechts aanleunend schoolcomplex met een centrale betegelde speelplaats, aan de straatzijde afgesloten door een muur, geritmeerd door middel van pilasters, afgelijnd met een tandlijst; toegankelijk via een poortje.

Ten westen van de speelplaats: schoolgebouw met kapel op de bovenverdieping, van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting loodrecht op het klooster, mechanische pannen), uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw met puilijst. Getoogde muuropeningen met gebogen druiplijst doorlopend over de penanten op de benedenverdieping. Op de bovenverdieping, rondboogvenster met gebogen, doorlopende druiplijst en bakstenen pseudo-lekdrempels versierd met consoles. Waaiervormige ijzeren traceringen op de bovenverdieping. Linker zijpuntgevel. Bakstenen casement met aansluitende blinde oculus in de geveltop. Getoogde vensters met een doorlopende, gebogen druiplijst op de begane grond. Gecementeerde rechter zijpuntgevel. Recenter aanbouwsel rechts van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan het schoolgebouw, mechanische pannen). Analoge bouwtrant.

Ten oosten van de speelplaats: recenter schoolgebouw van vijf traveeën en oorspronkelijk één, heden twee, bouwlagen, te zien aan de bouwnaad in de linker zijpuntgevel, onder zadeldak (nokrichting parallel aan het schoolgebouw, mechanische pannen). Rode baksteenbouw.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine