Kasteelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhof

• omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteelhoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reningelst

Beschrijving

'Kasteelhof', te zien aan het opschrift. Voormalige kasteelhoeve van het in 1793 verdwenen kasteel, gelegen ten zuidoosten van de Sint-Vedastuskerk, en zichtbaar op de Ferrariskaarten (1771-1778).

Hoeve met losse bestanddelen van rode verankerde baksteen rondom een geasfalteerd erf toegankelijk ten westen, via een dito erfoprit; bakstenen stoep achter het boerenhuis. Ten noorden bevinden zich resten van de omwalling van het voormalige kasteel. Ten noordoosten ligt een siertuin. Ten westen, aan de straat gelegen moestuin; sporen van een voormalige manege.

Ten zuiden van het erf: boerenhuis van een staltravee links + vijf traveeën en één opkamertravee rechts zonder dito uitzicht, en een anderhalve bouwlaag onder overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het Reningelstplein, mechanische pannen). Kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, te zien aan de lange smalle getoogde muuropeningen en het koetshuis; voorts uitzicht uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Getoogde vensters met kruisramen en kleine roedeverdeling, onder meer deels gedicht in de travee links van de deur. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, onder meer twee gedichte, op de halve bouwlaag. Getoogde deur met tweedelig bovenlicht links. Rechthoekige deur onder houten latei in een getoogde nis rechts. Aangepaste staldeur. Gesloten achtergevel. Aanleunend bakhuis onder een lessenaarsdak, uit de jaren 1920. Links aanleunende stalvleugel met wagenberggedeelte links onder een overstekend zadeldak (mechanische pannen) op houten modillons; twee dakvensters met een getrapt puntgeveltje. Heropgebouwd in de jaren 1920. Rode baksteenbouw. Getoogde staldeuren. Hoeksteunberen tegen de linker zijgevel. Recent nutsgebouwtje onder zadeldak tegen de rechter zijgevel.

Interieur: kelder met tongewelf.

Ten westen: oorspronkelijk wagenhuis, heden omgevormd tot dwarsschuur onder kort overstekend zadeldak met links dakschild (nokrichting loodrecht op het boerenhuis, mechanische pannen). Kern uit de 18de eeuw. Rode baksteenbouw; getrapte bakstenen plint aan de zuidwestelijke zijde. Drie korfbogige koetspoorten, waaronder twee gedicht. Recente rechthoekige schuurpoort in de achtergevel. Ronde zijgevel rechts. Drie getoogde blinde vensters.

Ten oosten: stalvleugel uit de jaren 1920 onder een overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) op houten modillons; een dakvenster onder zadeldak. Rode baksteenbouw. Korfbogige muuropeningen, bakstenen onderdorpels.

Ten noordoosten: 19de-eeuwse hopast onder een zadeldak met mechanische pannen. Zijgevel met muurvlechtingen.

Ten zuiden: overdekte bakstenen mestvaalt onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen), uit de jaren 1920.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine