Hoeve met kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen nagenoeg U-vormig opgesteld rondom een met grint bedekt erf. Ten noordwesten is het geheel toegankelijk via een begrinte erfoprit, geflankeerd door een veldkapelletje beschaduwd door knotpopulier.

De kapel is een rechthoekige gebouwtje van één travee onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen, houten sierlijst), van 1899, te zien aan het opschrift op het altaar binnenin. Witgekalkte baksteenbouw. Verdiept puntgeveltje met witbepleisterde geveltop waarop het geschilderd opschrift: 'JESUS MARIA JOZEF STA ONS BIJ'. Verdiepte rechthoekige deuropening met deels beglaasde, geajoureerde kozijndeur, beveiligd door een gesmeed ijzeren hek. Het interieur heeft een tongewelf. Altaar met geschilderd opschrift: 'LIVIN VERDONCK, GEBOREN TE POPERINGHE, DEN 5 JULI 1833, EN OVERLEDEN TE RENINGELST DEN ... HEEFT DE KAPEL GESTICHT 'T JAER 1899, TOT ZALIGE GEDACHTENIS VAN ZIJNE ECHTGENOOTEN SOPHIA DEWEERDT GEBOREN TE POPERINGHE DEN 16 AUGUSTI 1834 OVERLEDEN TE BOESCHEPE DEN 17 MEI 1867 EN THERESA BOSSAERT GEBOREN TE RENINGELST DEN 27 MAART 1834 EN ALDAAR OVERLEDEN DEN 31 DECEMBER 1898. BID VOOR HEN. 1899 CH. CAPPOEN.'

Ten noorden van het erf: boerenhuis van het langgestrekte type met stalgedeelte links onder een mank zadeldak (mechanische pannen). Oude 18de-eeuwse kern, te zien aan de linker gevel, gedateerd 1772 onder metselaarsteken door middel van gele baksteen opgenomen in het metselverband; aandaken. Vernieuwd bakstenen gevelparement.

Ten zuiden: aangepaste dwarsschuur onder een pannen zadeldak, uit de 19de eeuw. Rode baksteenbouw. Linker zijgevel met platenbeschieting. Rechter zijgevel: resten van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen.

Ten noorden: hopast onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen) met overstekende dakrand; aanleunende tabaksast onder hoger zadeldak. Rode baksteenbouw.

Overige hoevegebouwen zonder noemenswaardigheden.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Kapelboom

De kapelboom is tussen 2013 en 2014 verdwenen.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2013 (winter), Poperinge [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 12 januari 2023).
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2014 (winter), Poperinge [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 12 januari 2023).