• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Reningelst

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis met een poorttravee links + vijf traveeën woongedeelte en één bouwlaag onder een geknikt zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen) met drie prettige houten dakkapellen. Jaartal 1906 in gevelsteen boven de poort. Art-nouveau-inslag. Rode sierbaksteen. Gebruik van gele en blauw geglazuurde sierbaksteen voor sierelement, onder meer panelen in de plint; voor omlijsting van getoogde muuropeningen. Puilijst van tegeltjes met art-nouveau-inslag (leliemotief); faiencetegeltableaus tussen de consoles. Geprofileerde houten gootlijst op geprofileerde uitgelengde consoles. Koetspoort tussen twee postamenten onder een gebroken puntgeveltje, waarin zich een jaarsteen bevindt. De rechter zijgevel is voorzien van traditionele muurvlechtingen.

Links aanleunend nutsgebouwtje (voormalige smidse) op de hoek bij het Reningelstplein. Hoekgebouwtje van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting parallel aan het huis, mechanische pannen), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Witgekalkte baksteenbouw op een gepikte plint. Lisenen; overhoekse muizentand ter aflijning van de gevel; paneel met tandlijst boven het rechter venster. Korfboogvenster (rechts) en poort (links).

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine