Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Haringe

Beschrijving

Alleenstaande pastorie, gelegen middenin een beboomde en omhaagde tuin met een gietijzeren toegangshek, ten westen van de Sint-Martinuskerk.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) naar traditioneel patroon, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw op arduinen plint onder een geprofileerde bakstenen kroonlijst. Getoogde muuropeningen onder strekse latei, voorzien van licht verdiepte, 19de-eeuwse kozijnen; persiennes bij de benedenvensters. Getoogde kozijndeur met bovenlicht en arduinen bordes. Oculus, ter vervanging van het oorspronkelijk kozijnvenster, rechts van de deur. Analoge achtergevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Aan een boom rechts voor de pastorie is een klein houten kapelletje met zadeldak bevestigd. Het is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Vrede.