• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldak rondom een deels met gras begroeid, deels gebetonneerd erf met bakstenen stoepen. Een bakhuis en deels omhaagde moestuin bevinden zich achter het huis.

Ten zuiden van het erf: boerenhuis van twee opkamertraveeën links + twee, oorspronkelijk drie traveeën en één bouwlaag onder een overstekend zadeldak op geprofileerde modillons (nokrichting loodrecht op de straat, mechanische pannen). Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de bovendorpels, muurvlechtingen en metselaarstekens. Het jaartal 1787 is aangegeven door middel van gele bakstenen opgenomen in het metselverband van de linker zijpuntgevel. Dichtgemetselde getoogde kelderopening onder de opkamer. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk: beluikte kozijnvensters met halfronde, geprofileerde kruisverdeling, schuiframen, en diefijzers; verdwenen roeden. Kozijndeur met accoladeboogvormige tussendorpel; tweedelig bovenlicht; diefijzers aan de binnenzijde. Gewijzigde muuropening rechts van de deur. Analoge zuidelijke gevel met behouden houtwerk. Linker zijpuntgevel: geel bakstenen datering, muurvlechtingen en hartvormige metselaarstekens. Twee getoogde kelderopeningen met getralied kozijn. Rechthoekige zolderopening in een rondboogomlijsting. Recent lager aanbouwsel van één travee onder zadeldak tegen de rechter zijgevel.

Ten westen: stalvleugel onder een overstekend zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Bakstenen sokkel waarop stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Uitstekende ankerbalken. Aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Ten noorden: dwarsschuur onder, wegens uitbouw, mank zadeldak (nokrichting loodrecht op het huis, mechanische pannen) met een overkragende dakrand op modillons, uit de 19de eeuw. Stijl- en regelwerk met houten plankenbeschieting boven een hoge bakstenen voeting. Bakstenen zijgevels.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine