Gemeentehuis van Roesbrugge-Haringe

Beschrijving

'Stadhuis', zie het opschrift van de gevelsteen boven de inkom. Voormalig gemeentehuis, vredegerecht en kantoor van de registratie en de belastingen. Neogotisch gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), waarin drie dakvensters met puntgevel onder zadeldak. Ontwerp van architect P. Croquison (Kortrijk) van 1880-1881. Verankerde rode baksteenbouw op een arduinen, geblokte plint. Gebruik van Euvillesteen (?) voor decoratieve elementen als maaswerk, dorpels, stijlen, druiplijst, enz... Middenrisaliet van twee traveeën die uitlopen op een centraal dakvenster. Gevelritmering door middel van Brugse travee; ter hoogte van het risaliet gevat in een bredere rondboogomlijsting met druiplijst. Rechthoekige vensters met kruisverdeling. Doorgetrokken lekdrempel op de begane grond. Blind maaswerk in het boogveld van de bovenvensters en in de rechthoekige casementen van de borstwering. Stadswapen met opschrift 'S.P.-Q.R.' onder de centrale boog.

Houten vleugeldeur met tudorbogig bovenlicht. Versierde muurankers op de penanten. Aflijnende gootlijst op consooltjes.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine