Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Hoeve met losstaande bestanddelen (ID: 31633)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Kleine hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw. Gebouwen in stijl- en regelwerk, gedeeltelijk versteend, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf. Woonhuis met stal in één gebouw van vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), met aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de noordoostelijke zijgevel. De voorgevel bleef bewaard in vakwerk met lemen vullingen. Verhoogde bakstenen stoel. Traditionele indeling met gang links en schouw tussen de twee kamers. Beschieting in de noordoostelijke zijgeveltop. Haaks op het woonhuis, achteraan het erf, dwarsschuur en stal, recent versteend. Aan straatzijde, klein bakhuis en stal van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen op bakstenen stoel. Bakstenen bakoven onder zadeldakje. Gekasseide stoep vóór een gedeelte van het woonhuis en de schuur, en vóór het bakhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Hoeve met losstaande bestanddelen. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31633 op .