Hoeve Brandepoel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Brandepoel

Beschrijving

Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouwen rondom een gedeeltelijk gekasseid erf. Woonhuis aan de noordzijde, met façade naar een klein park. Vijf traveeën en oorspronkelijk waarschijnlijk één, thans twee bouwlagen; de bovenverdieping werd circa jaren 1930 toegevoegd. Schilddak. Breedhuis van het dubbelhuistype, de voorgevel witgeschilderd; middentravee gemarkeerd door bakstenen pilasters. Aan weerszijden een torenachtige traveeën onder tentdek (kunstleien). Baksteenfries onder de kroonlijst. Getoogde muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels. Stal ten westen van het erf, anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Rechthoekige deuren met halfrond bovenlicht; rechthoekige zoldervensters. De stal aan de overzijde van het erf was voorheen waarschijnlijk het koetshuis; verschillende bouwnaden en gewijzigde muuropeningen; een getoogde poort in de noordelijke zijgevel. Achteraan het erf, dwarsschuur onder zadeldak. Rondboogpoort en recente vensters. In de zuidhoek, tussen stal en dwarsschuur, rechthoekige inrijpoort onder metalen I-balk, waarschijnlijk later toegevoegd.