Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Boerenwoning (ID: 31642)

Foto niet beschikbaar

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woning, als rest van een hoevecomplex uit eind 18de - begin 19de eeuw, waarvan de dienstgebouwen zich vóór en rechts van het gebouw bevonden, zie Atlas van de Buurtwegen (1844); de huidige dienstgebouwen liggen achter het woonhuis. Van 1878 tot 1910 rijkswachtkazerne. Laatclassicistisch breedhuis van het dubbelhuistype, acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Witgekalkt bakstenen gebouw met lijstgevel op een gecementeerde en beschilderde plint. Smeedijzeren ankers met krullen. Risaliet over de derde tot de zevende travee. Rechthoekige vensters in een kalkstenen omlijsting, voorheen beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting op neuten. Voortuin van de straat afgesloten door een lage muur met hek. Sterk gewijzigde hoevegebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw en later achter het woonhuis.

  • JEURIS R. en anderen 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 15.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Boerenwoning. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31642 op .