Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Hoeve met losstaande bestanddelen (ID: 31645)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de tweede helft van de 19de eeuw, met geheel of gedeeltelijk hergebruikte timmer van 1803 of 1805, zie opschrift ankerbalk noordelijke zijgevel. Gebouwen in lichtblauw gekalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), op bakstenen stoel, op sommige plaatsen verhoogd, rondom een rechthoekig erf, met open zijde naar de straat. Woonhuis en stal aan de oostzijde van het erf (nok loodrecht op de straat), acht traveeën en een bouwlaag. De uiterst rechtse travee is versteend. In het vakwerkgedeelte: twee recente vensters, een zolderluik, een woonhuisdeur en een kleine poort. Opkamer achter de linkerkamer. Houten Mariakapelletje (1914-18) in de noordelijke zijgevel. Stal in een aangebouwde travee onder schilddak tegen de zuidelijke zijgevel, voorzien van twee deuren en een zolderluik. Aan de zuidzijde van het erf, dwarsschuur van drie traveeën, voorzien van een schuurpoort, met recent, haaks aanbouwsel.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Hoeve met losstaande bestanddelen . In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31645 op .