Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Langgestrekte hoeve (ID: 31652)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met ordonnantie: stal-dwarsschuur-woonhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Tien traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), met aangebouwde, open bergruimte onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; bakstenen stoel, vrij hoog aan straatzijde, en gedeeltelijk gecementeerd aan de voorgevel. Van links naar rechts: latrinedeur, staldeur, schuurpoort, staldeur, woonhuisdeur en drie vensters. Kleine, rechthoekige venstertjes in de de achtergevel. Ten zuidwesten van het woonhuis, aan de straatzijde, klein dienstgebouw, mogelijk het oorspronkelijke bakhuis, van twee traveeën en twee aanleunende, lagere en smallere travee onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen; grotendeels verhoogde, bakstenen stoel. Mestvaalt vóór de stal, en waterput vóór het woonhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

  • maakt deel uit van Alken

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Langgestrekte hoeve. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31652 op .