erfgoedobject

Sint-Joriskapel

bouwkundig element
ID
31653
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31653

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Joriskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Joriskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Joriskapel met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

De quarta-capella van het Heilig Kruis en Sint-Joris was een filiaal van de Sint-Aldegondiskerk, reeds vermeld in de 17de eeuw. Het begevingsrecht was in handen van het kapittel van Huy. Na 1650 raakt ze in verval, in 1712 wordt ze door de pastoor van Alken heropgebouwd en in 1726 terug in dienst genomen als Sint-Joriskapel. Restauraties in 1768, 1943 en 1960.

Bakstenen kapel van twee traveeën met een koor van een rechte travee en halfronde sluiting. Zadeldak (leien) met klokkentoren (houten constructie met leien bekleding). S-vormige, smeedijzeren muurankers. Mergelstenen kroonlijst. Getoogde bakstenen vensters. Portaal in de noordelijke gevel: rechthoekig in een vlakke, kalkstenen omlijsting. Erboven twee gevelstenen van mergelsteen met de dateringen 1943 en 1768. Westelijke gevel met aandak en vlechtingen. Bepleisterd interieur. Vlakke zoldering. Mobilair: schilderij op houten paneel met voorstelling van Sint-Joris, voormalig altaarstuk (begin 19de eeuw). Crucifix, hout, laatgotische, Luik (circa 1520-1530); beelden van Maria en Johannes van Calvarie, gepolychromeerd hout, Luik (eerste kwart 15de eeuw); beeld van Sint-Cornelius, gepolychromeerd hout, laatgotisch, Maasland, Tongeren, (circa 1530); beeld van Sint-Amandus, gepolychromeerd hout (18de eeuw). Portiekaltaar, eik, met Sint-Jorisbeeld, gepolychromeerd hout en geschilderd antependium met voorstelling van Sint-Joris (eerste helft 18de eeuw). Deel van communiebank, eik (tweede helft 17de eeuw). Kerkmeesterbank, eik. Offerblok, eik en smeedijzer (eerste helft 18de eeuw).

  • Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland, Sint-Truiden, 1990, Nr. 6-9.
  • GEUKENS B. 1977: Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische Bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Borgloon. Brussel-Sint-Truiden, 16-17.
  • GRAUWELS J. 1983: De kerkvisitaties van Alken, Limburg, 62, 5, 239-240.
  • JEURIS R. e.a. 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 20.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De kapel wordt omgeven door een hoogstamboomgaard die reeds op de topografische kaart van 1934 afgebeeld wordt. Vandaag is de boomgaard sterk uitgedund en voorzien van een prikkeldraadomheining.

  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Joriskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31653 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.