Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Gemeentehuis (ID: 31660)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Alleenstaand gebouw, bestaande uit twee delen, het linkse gebouw in eclectische stijl, aanleunend bij een laatclassicistische woning uit eind 18de eeuw - begin 19de eeuw. Het eclectische gebouw werd in 1905 opgetrokken door notaris Munders uit Borgloon; in 1929 aangekocht door de gemeente. Zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien en kunstleien) met dakvensters. Breedhuis van het dubbelhuistype. Bakstenen gebouw met banden van gele natuursteen op een licht verhoogde begane grond met hardstenen plint. Deurrisaliet met tuitgevelbekroning, afgewerkt met hoekbanden; arkel. Rechthoekige vensters in een natuurstenen omlijsting met diamantkoppen. Rechthoekig portaal in een geprofileerde hardstenen omlijsting met gesculpteerde versiering. Rechtergedeelte als rest van een groot, U-vormig complex, dat de volledige hoek en een gedeelte van het Lambrechtsplein in beslag nam, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), en dat gedeeltelijk verdween bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Vier resterende traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, aan de rechterzijde afgewerkt met aandak en vlechtingen. Bakstenen gebouw op een gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting.

JEURIS R. e.a. 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 4.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Gemeentehuis. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31660 op .