Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Hoeve (ID: 31672)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Op de Ferrariskaart (1771-77) staat op deze plaats een U-vormige hoeve aangeduid, die in de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), is geëvolueerd tot een gesloten hoeve. Hiervan rest slechts het woonhuis, uit eind 18de of begin 19de eeuw; de dienstgebouwen werden versteend en zijn gedeeltelijk verdwenen. Woonhuis ten noorden van het erf, van zes traveeën De drie oostelijke traveeën zijn hoger en breder dan de rest van het gebouw; zij bevatten de onderkelderde opkamer. Beide delen onder zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen; opkamer met dubbel ankerbalkgebint. Twee originele, beluikte houten bolkozijnen, een zoldervenster en een woonhuisdeur in houten kozijn.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Hoeve. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31672 op .