Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Gesloten hoeve Zwarte Winning (ID: 31695)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve, in de dakpannen van de poortvleugel aangeduid als ZWARTE WINNING, in de Atlas van de Buurtwegen als Augustijne Wooning. Zowel in de Atlas van de Buurtwegen (1844) als op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als een belangrijk, gesloten complex. De oorspronkelijke configuratie bleef grosso modo behouden in het huidige grondplan, doch de gebouwen werden sterk gerestaureerd en vrijwel volledig aangepast. Gebouwen van baksteen en in vernieuwd stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Ten oosten, buiten het erf, bevindt zich een door een bron gevoede vijver, ten noorden stroomt de Herk. Ten zuiden, woonhuis en inrijpoort, ten oosten, verhoogde varkensstallen, ten westen, stallen en ten noorden, schuur. Het bakhuis, waarvan alleen de oven bewaard bleef, ten westen, buiten het erf.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

  • maakt deel uit van Alken

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Gesloten hoeve Zwarte Winning. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31695 op .