Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel Leva (ID: 31700)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

In 1938 gebouwd op de plaats van het kasteel Saren. Dit kasteel staat op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) afgebeeld als een zeer ruim, gesloten complex. De zuidoostvleugel scheen te dateren van circa 1775, doch mogelijk had het geheel een oudere kern. In 1848 werd het kasteel gekocht door L. van Ham uit Sint-Truiden; door erfenis ging het over naar de familie Leva. In 1938 wordt het kasteel afgebroken en wordt het huidige, kleine kasteel gebouwd naar ontwerp van architect R. Gauthier. Vrijwel vierkant gebouw met torenachtige en erkervormige uitbouwsels aan de verschillende gevels. Verschillende dakvormen, koepelvormig boven de torens. Gecementeerde en witgeschilderde baksteen. Verhoogde begane grond; onderbouw van natuursteen. Muuropeningen van verschillende vormen. Zuilengalerij vóór de zuidwestelijke- en een gedeelte van de zuidoostelijke gevel; glazen luifel boven de ingang. Fraai park in Engelse stijl met enkele merkwaardige bomen, onder meer twee beuken.

  • JEURIS R. e.a. 1978: Zo was ...Alken.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Kasteel Leva. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31700 op .