Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Landhuis Groot-Peteren (ID: 31704)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Landhuis, gebouwd in 1885-1894 op de plaats van een ruim complex, de gebouwen in losse schikking, afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844) onder de naam Groot Peteren ferme; circa 1850 wordt het goed verkocht aan de familie Crahay, die het huidige kasteel laat bouwen. Park met enkele merkwaardige, oude bomen. Alleenstaand gebouw, waarvan het centrale gedeelte een vierkant grondplan heeft, met een uitspringende vleugel aan de zuidzijde, risalieten in de middentravee van voor- en achtergevel, en een torenachtige uitbouw op de noordwestelijke hoek. Bakstenen volumes onder schilddaken, de risalieten met puntgevel onder zadeldaken, de toren onder tentdak (leien). Souterrain. Hardstenen lijsten en banden. Getoogde en gekoppelde vensters met hardstenen tussendorpel en lekdrempel. Gelijkaardige vleugeldeuren in voor- en achtergevel, voorafgegaan door een trap. Koetshuis ten westen, twee traveeën onder zadeldak, in dezelfde stijl, thans tot woning omgebouwd.

  • JEURIS R. e.a. 1978: Zo was...Alken, Antwerpen, 35.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Landhuis Groot-Peteren. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31704 op .