Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Station Alken (ID: 31711)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het station van Alken ligt op de spoorlijn Sint-Truiden-Hasselt, aangelegd in 1847. Het eerste station bevond zich aan de overzijde van de straat. Het huidige gebouw dateert uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Alleenstaand gebouw, bestaande uit een centraal gedeelte van drie traveeën en twee bouwlagen, aan de rechterzijde geflankeerd door een lager gedeelte van drie traveeën en een bouwlaag, aan de linkerzijde door een even hoog gedeelte van één travee. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, op hardstenen plint. Gevelritmering door middel van rechthoekige baksteenlisenen. In de rechthoekige spaarvelden, rondboogvormige, bakstenen muuropeningen met doorlopende, hardstenen imposten en bakstenen druiplijst op de benedenverd.; getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempels. Glazen luifel op uitgewerkte gietijzeren schoren over de lengte van het rechtergedeelte van de perronzijde met zelfde gevelopstand. Rechts, alleenstaand gebouwtje van twee traveeën en een bouwlaag met dezelfde afwerking.

  • VAN DOORSLAER B. (ed.), Spoorwegen in Limburg, Provincie Limburg, Dienst voor Industrieel Erfgoed , Hasselt, 36-39.
  • JEURIS R. e.a., Zo was...Alken, Antwerpen, 76.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

  • maakt deel uit van Alken

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Station Alken. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31711 op .