Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Langgestrekte hoeve (ID: 31718)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve uit het derde kwart van de 19de eeuw, achteruitgelegen tegenover de straat en gebouwd aan een thans verdwenen voetpad, dat de Steenweg met de Lindestraat verbond. Hoewel sterk vervallen behield ze een groot aantal authentieke elementen. Ordonnantie: aagebouwde stal-stal-dwarsschuur-woonhuis-aangebouwde bergplaats. Vijf traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen, op een bakstenen stoel; gepikte plint. Twee gekoppelde staldeurtjes, een schuurpoort, een woonhuisdeur en twee vensters. De achtergevel is voorzien van een staldeur en twee kleine vensters. Pannen beschieting in de geveltop van de linkerzijgevel. Het aanbouwsel tegen de linkerzijgevel omvat latrine, stal en hoenderhok. Traditionele indeling met woonkeuken en opkamer naast elkaar, en stookplaats in de scheidingswand tussen beide vertrekken; achter de woonkeuken een klein afgescheiden slaapvertrek. Het losstaande bakhuis is thans verdwenen. Waterput vóór het woonhuis.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Langgestrekte hoeve. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31718 op .