Deze pagina afdrukken

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Gesloten hoeve (ID: 31725)

Foto niet beschikbaar
Alle foto's

Administratieve Gegevens

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voorheen gesloten hoeve, zie Atlas van de Buurtwegen (1844), thans L-vormig; reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) als tweeledig. Woonhuis uit eerste helft 19de eeuw, mogelijk 18de-eeuws (tweede helft); vleugel aan straatzijde uit eerste helft 19de eeuw; de overige gebouwen zijn verdwenen. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op recente bakstenen stoel. Zadeldaken (Vlaamse pannen). Lage poort in de vleugel aan straatzijde. Woonhuis ten noordwesten, nok loodrecht op de straat. Enkelhuis van vier traveeën en anderhalve bouwlaag. Twee beluikte vensters en een woonhuisdeur. Traditionele binnenindeling met woonkeuken en kamer aaneengeschakeld aan dezelfde zijde van de ingang. Vergroting naar achteren toe; achtergevel met bakstenen vullingen en kleine vensters in houten kozijn. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Rechts van het woonhuis een overdekte doorgang naar de velden. De vleugel aan straatzijde omvat een stal ten noorden van de ingang, en een dwarsschuur ten zuiden ervan. Schuurpoort in de gevel aan straatzijde.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans

Relaties

  • maakt deel uit van Alken

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2016: Gesloten hoeve. In Inventaris Onroerend Erfgoed. Opgehaald van https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31725 op .