Kapel Onze-Lieve-Heer van de Kouden Steen en Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Beschrijving

De kapel was eigendom van de plaatselijke rederijkerskamer zogenaamd Die Goudbloeme. Rechthoekige gecementeerde kapel onder zadeldak met dakruitertje, van circa 1850. De naar voren uitstekende dakranden met windborden vormen een portaal vóór de voorgevel; deze is voorzien van een gecementeerde rondboogdeur, waarboven een rondboognis in een houten omlijsting waar zich een gepolychromeerd beeldje (volkskunst) bevond, voorstellende Christus-op-de-Koude Steen; hierboven een houten cartouche met opschrift: HIER VEREERT MEN ON-/ZEN LIEVEN HEER VAN DEN/KOUDEN STEEN/EN ONZE LIEVE VROUW/DER ZEVEN WEEËN. Houten kozijn met diefijzers in de rechter zijgevel. De achtergevel heeft een gecementeerd aandak. Vóór de kapel een gekasseide stoep, afgezoomd met kalkstenen tegels.

Mobilair: gepolychromeerd beeld van Christus-op-de-Koude-Steen, volkskunst (17de eeuw); piëta, geschilderd hout, Meester van de Calvarie van Fize-le-Marsal, laatgotisch (eind 15de - begin 16de eeuw); engel met kelk en boek, gepolychromeeerd hout, laatgotisch (1490-1510); beeld van Sint-Gertrudis, gepolychromeerd hout, laatgotisch (1490-1510).

• Laat-gotische beeldsnijkunst uit Limburg en Grensland, Sint-Truiden, 1990, nummers 66-68.
  • WATHION J., meegedeelde gegevens.