Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Voormalige windmolen, reeds vermeld in 1646, verdwenen in 1912. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekige geplaveide binnenkoer. Dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Gecementeerde verankerde lijstgevel. Rechthoekige beluikte vensters met vlakke omlijstingen van arduin. Rechthoekige deur met bovenlicht in vlakke omlijsting van arduin op neuten en met geprofileerde druiplijst waarboven een gevelsteen gedateerd 1803. Vernieuwde kroonlijst op modillons; nieuwe rechthoekige mansardevensters, voorheen zadeldak. Bakstenen haakse dienstgebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen); gedateerd 1854 op sluitsteen van rondboogpoort in linker gebouw. Twee kleine stalgebouwen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle