Jongmanskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongmanskapel

Beschrijving

Hoek Kerselaarstraat. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) aangeduid als Chapelle de Notre Dame. Ook op de Ferrariskaart (1771-1777) staat reeds een kapel op deze plaats afgebeeld. De huidige kapel is een klein, rechthoekig gebouw onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met een rechthoekig portaal onder houten latei.

Mobilair: het Madonnabeeld is een gipsen afgietsel van een vroeg 16de-eeuws origineel, dat circa 50 jaar geleden uit de kapel verdween. In 1990 werd een beeld van Christus-op-de-Koude-Steen van circa 1530 uit de kapel gestolen.

• VANTHILLO C., Meegedeelde gegevens.