Kapel van de Houten Lieve Heer

Beschrijving

Kapel van de Houten Lieve Heer. Gelegen tegenover het kasteel, aan het einde van een beukenlaan, op een heuveltje. Kapel en laan zijn reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). In de Atlas van de Buurtwegen (1843) zogenaamde Chapelle du Château.

Tot de Tweede Wereldoorlog bedevaart vanuit Veulen, Horpmaal en Heers in periodes van droogte. Kleine, vierkante kapel met afgeschuinde hoeken, uit de 18de eeuw. Baksteenbouw onder klokvormig dak (leien). Rechthoekig portaal in een vlakke, hardstenen omlijsting, afgesloten door een hek. Bepleisterd interieur met vlakke zoldering (385).

• BALDEWIJNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon, Borlgoon, 1994, p. 20-21.